Pressitiedote
MÄ PUSKAAN SUT!

Kesästä 2007 alkaen Suomen kulttuurikenttää rikastuttaa uusi kuvataidetapahtuma. Taaborinvuoren museoalue elävöityy, kun se sidotaan 2000-luvun nykytaiteen vastapariksi. Myös Aleksis Kiven syntymäkodin piha-alue on näyttelyn käytössä kuten myös Nurmijärven keskustassa sijaitseva Kirjastogalleria.

Taaborinvuori oli ennen tuloaan tunnetuksi teatterista, musiikista ja lastentapahtumista Aleksis Kiven sekä hänen aikalaistensa Palojoen lasten leikkipaikka. Leikittä ei jäädä Puskassakaan; näyttelyn kuraattori toivottaa juuri nuoret katsomaan ja kokemaan näyttelyn antia.

Ensimmäisessä Puskassa on  kutsuttuna pirun hyvä sakki. Mukana ovat Timo Heino, Niran Baibulat, Kalle Turakka Purhonen, Kaisu Koivisto, Jenni Tieaho, Anssi Kasitonni, Kaarina Haka, Miika Nyyssönen, Aarno Rankka, Seppo Renvall, Maija Saksman, Maria Duncker ja Maaria Wirkkala.

Suomen kesissä kuvataideanti on tunnetusti sijainnut tuntien päässä pääkaupungista; Taaborinvuorelle on vain puolen tunnin ajomatka Helsingistä. Näyttelyn tavoitteena onkin monipuolistaa Uudenmaan kulttuuritarjontaa. Näyttelystä on tarkoitus tulla monivuotinen.

Puska on antanut nimen puitteille, joissa kesänäyttely sijaitsee. Teemoilla tai lisänimillä näyttelyä ei ole tökkösuolattu. Silloin turhantärkeys olisi rajannut aiheita ja antanut kuristavat kehykset näyttelylle.  Ympäristötaiteen näyttelyitä vaivaa yleensä lievä apeus, harrastelijamaisuus ja seipään nielijän totisuus. Muottimäen valajat ja kiveen hakkaajat onkin ollut ilo heti alussa diskata Puskasta pihalle. Itseriittoisten materiaalivalintojen sijaan fokuksessa on tämän hetken elon riemu ja kärrynpyörät. Puskan taiteilijoiden materiaali- ja aihevalintoihin valtaosin liittyy väliaikaisuuden, haurauden tai toiseuden luonne. Teokset saattavat muuntua kesän ja viidakon lakien mukaan.

Taiteilijoissa on mukana sekä tämän että huomispäivän taiteilijoita, niitä jotka kykenevät tuottamaan eri kokeilukipinöintitapojen yhdistelyn kautta sellaista kuvastoa ja olemista, joka saa niskahien tukkijätkälläkin valumaan ja suupielet muorillakin turpeaan punerrukseen. Taiteen kentille on aika ajoin tyrkyllä populismia, mutta Puskassa ei euroviisustella eikä missitetä teoksia tahi tekijöitä. Hyvä ei pisteitä jakamalla parhaaksi muutu, ei edes saunan takana.

Ryhmää kootessa kaikissa näkkäripöllyissäni pureskelin myös sitä lähestymistapaa mistä naperot ja nuoret voisivat  saada kipinän kuvataiteeseen kaiken skeittailun ja viilentelyn ohessa. Pois parjattu elitismi; taide tarvitsee kipeästi uutta murreeta yleisöä, jolle on nyt katettu kuvapöytä uuteen ympäristöön. Ei kun korsi suuhun ja pihalle kuvan valoon, sillä Puskan taide on taivaasta ja Taabori ympäristötaiteen pääkaupunki aina vuodesta 2007.

Lukuisista medioista poiketen Ylen Uudenmaan uutiset ei näe Puskassa mitään uutisoinnin arvoista. Kannustavat kysymykset voi välittää maakuntaradion päällikölle puh. 09 14801 /Kimmo Sarlin.

 
                                                                                               Kohtupesä näyttely

                                                                                                     Kauppala 2006
Harri Kivi
Taaborinvuoren ympäristötaidekesän moottori