KAISU KOIVISTO 

 Vaihdokkaat
(Changelings).


Teräs, nahka;
2007


Paikka 1:
Taabori

Teokseni koostuu nahasta ja teräksestä tehdyistä sienistä, joista suurin on 170 cm korkea ja 120 cm leveä. Puihin ripustetut sienet ovat muotonsa puolesta metsän kuvastoa; suuren kokonsa ja materiaalinsa ansiosta ne ovat metsään soluttautuneita muukalaisia.

Säiden armoilla ollessaan nahasta tekemieni teosten pinta kauhtuu ja repeilee. Todennäköisesti joistakin osista lähtee nahkapäällys täysin irti, jolloin jäljelle jää terästangosta tekemäni geometrinen runko.
Teoksiin käyttämäni nahan erilaiset ruskean sävyt rinnastuvat teoksen ympärillä oleviin ruskeisiin: männyn kaarnaan, käpyihin, oksiin, maaperään. Vanhat, käytöstä poistetut nahkatakit ovat oivallista materiaalia minulle. Olen vuosien mittaan tehnyt sekä kierrätetyistä turkiksista että nahasta teoksia sekä valokuvaamalla että ompelemalla. Nahka rinnastuu ihmisen ihoon; molemmat ovat haavoittuvaisia ja alttiita ympäristön aiheuttamille vahingoille.

Sienet ovat kiehtovia olentoja – tappavia tai herkullisia. Ne eivät ole kasveja eivätkä ne kuulu eläinkuntaakaan. Tietyt sienet ja kasvit elävät symbioosissa eli ne hyötyvät symbioosiparinsa ominaisuuksista. Kärpässieni tuo mieleen shamaanit;
sienipilven muoto muistuttaa nykyajan tietäjien teoista.

Sienen arkkityyppisen muodon potentiaali kiinnostaa minua. Sieniä löytyy lastenkirjoista; sienihattupäisiä pikkuvelhoja vilisee varsinkin vanhoissa kuvituksissa.
Pihataiteessa ja kitschissä sienillä on oma paikkansa vaikkapa kärpässieniksi maalattujen kivien muodossa.

Kaisu KoivistoSaasteenkerääjä

(The Absorption of
Pollution).

Lehmän sarvet; 1998 - jatkuu.Paikka 2:
Nurmijärven kirjaston julkisivu.


kaisukoivisto.com